Blog

Starostlivosť o stromy 2. časť

V predchádzajúcej časti našej série článkov o starostlivosti o stromy sme hovorili o rezoch a istení koruny. Dnes sa budeme venovať ďalším dôležitým činnostiam, ktoré je potrebné vykonávať.
Starostlivosť o stromy 2. časť

V predchádzajúcej časti našej série článkov o starostlivosti o stromy sme hovorili o rezoch a istení koruny. Dnes sa budeme venovať ďalším dôležitým činnostiam, ktoré je potrebné vykonávať.

Zásahy do koreňového systému

Ak je nutné zasahovať do koreňového systému stromu, dôležité je dbať na to, aby boli čo najviac šetrné. Je to preto, že je koreňový systém by mal byť narušený čo najmenej. Ak sa v blízkosti stromu vykonávajú výkopové práce, dbajte o to, aby sa korene nepoškodili pracovnými nástrojmi. Namiesto toho sa na vhodnom mieste vykoná hladký rez. Vhodnosť zásahu by mal posúdiť skúsený arborista. Mal by ho tiež vykonať.

Výrub stromov

Výrub stromov by mali vykonávať profesionáli. Bude tak zabezpečená bezpečnosť jeho okolia. Pri výrube je potrebné brať ohľad nielen na okolitú zástavbu, elektrické vedenie či ľudí. Musia sa ochrániť aj stromy a kry v blízkosti.

Ak je v okolí stromu k dispozícii dostatok priestoru, je možné vykonať smerový výrub. Jedná sa o výrub, kedy je vedený smerový rez tak, aby strom po spílení dopadol do určeného priestoru. Ak na tento spôsob nie je dostatok miesta, zvolí sa postupný výrub. Aj pri postupnom výrube je možné rozhodnúť sa pre vhodnejšiu z dvoch možností:

Postupný výrub bez spúšťania bremien

Pri tomto spôsobe sa jednotlivé časti konárov a koruny rozrezávajú po častiach. Odrezané kusy sa nechajú voľne dopadnúť na zem. Tento spôsob je možné zvoliť len pri zabezpečení určeného priestoru pre dopad konárov. Dôležité sú tiež ovládanie správnej techniky smerových rezov a predchádzajúce skúsenosti.

Postupný výrub so spúšťaním bremien

Tento spôsob je oveľa náročnejší, no vzhľadom na priestorové podmienky napríklad v zastavanej oblasti, je častou voľbou. Vykonáva sa v prípade, kedy je pod stromom príliš malý priestor pre voľný dopad spílených častí. Jednotlivé časti konárov sa priviažu o spúšťacie lano a postupne sa odrezávajú a spúšťajú až na zem. Aj takýto výrub by mal pre jeho zložitosť vykonávať len stromolezec s dostatočnou praxou.

Zaujímavé čítanie

Najnovšie články

X

Pre zlepšenie kvality našich stránok používame cookies. Tým, že pokračujete v prehliadaní stránok bez zmeny nastavenia vášho prehliadača súhlasíte s ich používaním.
Viacej o používaní súborov cookies.