Blog

Ako ušetriť na stavbe domu?

Ak sa chystáte na finančne náročný projekt, akým je stavba domu, je prirodzené, ak chcete v celom procese niečo ušetriť. Ako na to, aby pritom neutrpela kvalita stavby, vám poradíme v nasledujúcom článku.
Ako ušetriť na stavbe domu?

Ak sa chystáte na finančne náročný projekt, akým je stavba domu, je prirodzené, ak chcete v celom procese niečo ušetriť. Ako na to, aby pritom neutrpela kvalita stavby, vám poradíme v nasledujúcom článku.

Aj stavebný pozemok môže ušetriť peniaze

So šetrením začnite už pri výbere pozemku. Okrem ceny a toho, či sa nachádza vo vyhliadnutej lokalite, skontroluje vzdialenosť prípojok na inžinierske siete. S každým ďalším metrom totiž rastú náklady na pripojenie. Veľa tiež ušetríte, ak kúpite rovinatý pozemok. Tento fakt ovplyvňuje náklady na založenie stavby. Na svahovitom pozemku by boli vyššie.

Nezabudnite na orientáciu pozemku. Vhodná orientácia na svetové strany ušetrí vďaka využitiu slnečných lúčov náklady na vykurovanie domu. Ideálna orientácie je, ak budú okná obytných miestností domu obrátené smerom na juhovýchod až juhozápad.

Vyberte vhodnú dispozíciu domu

Ušetriť na stavbe domu sa dá aj voľbou vhodnej dispozície. Zbytočne veľa miestností s veľkou podlahovou plochou, ktorú nevyužijete, stavbu predraží. Premyslite si preto, koľko priestoru budete reálne potrebovať. Náklady znížite aj spojením miestností do multifunkčných celkov a minimalizáciou komunikačných prepojení.

Svoje požiadavky a potrebu šetrenia predložte projektantovi. Okrem dispozície domu vám pomôže navrhnúť aj technické a konštrukčné riešenia, ktoré pomôžu náklady znížiť.

Kompaktný tvar

Domček s rôznymi výčnelkami a výstupkami môže síce vyzerať veľmi romanticky, no navýši náklady na realizáciu stavby. Väčšia plocha obvodových múrov, ktorá tak vznikne, bude mať okrem toho vplyv na náklady na vykurovanie. Kompaktný tvar domu na druhej strane šetrí pri výstavbe aj nákladoch na prevádzku.

Kde nešetriť

Šetriť sa iste neoplatí na kvalite materiálov, základoch, izoláciách, nosnom systéme stavby a streche. Nie je rozumné šetriť ani na investíciách do riešení, ktoré vám prinesú menšiu spotrebu energií. Šetriť sa neoplatí ani na realizačnej firme. Lákavé cenové ponuky môžu byť nekompletné a v konečnom dôsledku sa môžu ľahko navýšiť. Stavebnú firmu preto vyberajte rozumným porovnaním nielen ceny ale tiež predchádzajúcich referencií, kvality používaných materiálov a odbornosti jej pracovníkov. Vhodné je tiež investovať do nezávislého stavebného dozoru, ktorý dohliadne na bezproblémový priebeh stavby a kvalitu všetkých prác.

Zaujímavé čítanie

Najnovšie články

X

Pre zlepšenie kvality našich stránok používame cookies. Tým, že pokračujete v prehliadaní stránok bez zmeny nastavenia vášho prehliadača súhlasíte s ich používaním.
Viacej o používaní súborov cookies.