Blog

Ako zvládnuť stavbu domu bez problémov?

Stavba domu je náročný projekt, ktorý vyžaduje nadväznosť mnohých činností. Ako prvé je potrebné začať so zisťovaním dôležitých informácií o pozemku. Potom nasleduje vybavenie potrebných povolení. A nakoniec fáza realizácie stavby. Poradíme vám, ako celý tento zložitý proces zvládnuť bez problémov.
Ako zvládnuť stavbu domu bez problémov?

Stavba domu je náročný projekt, ktorý vyžaduje nadväznosť mnohých činností. Ako prvé je potrebné začať so zisťovaním dôležitých informácií o pozemku. Potom nasleduje vybavenie potrebných povolení. A nakoniec fáza realizácie stavby. Poradíme vám, ako celý tento zložitý proces zvládnuť bez problémov.

Papierovačky na úvod

Ešte pred samotnou kúpou pozemku by ste si o ňom mali zistiť všetky dostupné informácie. Najhlavnejšími sú vysporiadanie vlastníckych vzťahov, možnosť výstavby na pozemku a vzdialenosť inžinierskych sietí. Mali by ste sa informovať tiež o konkrétnych podmienkach pre stavbu daných v územnom pláne a ochranných pásmach, ktoré by výstavbu mohli obmedziť.

Nasleduje vyhotovenie projektu domu a potom budete môcť podať žiadosť o vydanie stavebného a iných povolení. Na podanie žiadosti o vydanie stavebného povolenia budete potrebovať vyjadrenia všetkých dotknutých stavieb a inštitúcií. Samotná príprava dokumentov potrebných pre stavebné povolenie v praxi zaberie 30 a viac dní. Začnite preto v dostatočnom predstihu, aby sa zbytočne neoddialil začiatok realizácie už v tejto fáze.

Stavebný úrad vydá stavebné povolenie spravidla do 30 dní od podania žiadosti, v zložitých prípadoch je to až 60 dní. Potrebné je však dodať všetky vyžadované dokumenty. Inak sa táto doba predĺži. Po vydaní povolenia nasleduje odvolacia lehota pre všetkých účastníkov konania v trvaní 15 dní. Po jej uplynutí je možné začať so stavbou.

Realizácia stavby

Fáza samotnej realizácie stavby trvá v závislosti od toho, či ste sa rozhodli pre svojpomocnú výstavbu alebo stavbu domu na kľúč.

Svojpomocná výstavba

Svojpomocná výstavba je často uprednostňovaná kvôli potrebe šetrenia. Týmto spôsobom ušetríte až do 30 % nákladov. Musíte ale počítať s tým, že celý proces bude trvať 2 – 3 roky, kedy na stavbe strávite svoje víkendy aj dovolenky. Okrem toho budete musieť neustále študovať technologické postupy a zháňať materiál. Dochádza tiež k častým zdržaniam v dôsledku opravy chýb či nedodania materiálu. Svojpomocná výstavba sa preto naozaj oplatí len vtedy, ak máte v rodine alebo medzi priateľmi niekoho, kto vám odborné práce urobí lacnejšie alebo celkom zdarma.

Dom na kľúč

Drahším, no časovo úspornejším riešením, je stavba domu na kľúč. Ak sa rozhodnete pre dom na kľúč, budete sa môcť sťahovať už do 6 – 8 mesiacov od začiatku výstavby. Ušetríte si tiež mnoho nervov a stresu pri zháňaní materiálu a odborníkov na rôzne čiastkové práce. Nebudete sa musieť postarať ani o zabezpečenie okolia stavby a odvozu odpadu. Ak sa chcete vyhnúť rôznym problémom vo fáze realizácie, je lepšie nechať si postaviť dom na kľúč.

Riešenie všetko v jednom

Najjednoduchším spôsobom, ako sa celkom odbremeniť aj od vybavovania všetkých potrebných dokumentov a povolení, je obrátiť sa na firmu, ktorá vybaví všetko za vás. Okrem stavby domu na kľúč poskytujú mnohé spoločnosti aj služby inžinieringu. Vďaka ich skúsenostiam s vybavovaním všetkých potrebných povolení a znalosti súvisiacich predpisov bude celý proces prebiehať hladko a bez zbytočných prieťahov.

Zaujímavé čítanie

Najnovšie články

X

Pre zlepšenie kvality našich stránok používame cookies. Tým, že pokračujete v prehliadaní stránok bez zmeny nastavenia vášho prehliadača súhlasíte s ich používaním.
Viacej o používaní súborov cookies.