Blog

Starostlivosť o stromy 1. časť

O stromy v urbanizovanom prostredí je potrebné sa starať. Zabezpečí sa tak ich prevádzková bezpečnosť, stabilita ale aj zdravie a vitalita. Čo všetko táto činnosť zahŕňa, vám prezradíme v našom článku na pokračovanie.
Starostlivosť o stromy 1. časť

O stromy v urbanizovanom prostredí je potrebné sa starať. Zabezpečí sa tak ich prevádzková bezpečnosť, stabilita ale aj zdravie a vitalita. Čo všetko táto činnosť zahŕňa, vám prezradíme v našom článku na pokračovanie.

Rez koruny

Základom starostlivosti o stromy je rez koruny. Jej cieľom je zbaviť stromy nepotrebných, poškodených, chorých alebo uschnutých vetiev. Rezom koruny sa dosiahne bezpečnosť stromu a zabezpečí sa jeho vitalita. Ošetrenie sa robí čo najšetrnejšie, aby nedošlo k zbytočným zásahom do koruny a rany po reze boli čo najmenšie. Dôležité je zachovať správny postup, aby neboli bezohľadne odstránené aj konáre, ktoré nebolo nutné odrezať. V rámci starostlivosti o stromy sa vykonáva niekoľko typov rezov. Každý z nich má inú úlohu.

Zakladací rez

Zakladací rez založí korunu. Jeho úlohou je výchova koruny, aby bola do budúcna bez defektov a staticky odolná. Patrí sem výchovný rez pre statickú a odolnú korunu, rez založenia koruny a komparatívny rez. Úlohou komparatívneho rezu je vyrovnať pomer koruny a koreňov stromu.

Udržiavacie rezy

Tieto rezy slúžia na starostlivosť o mladé, dospievajúce aj dospelé stromy. Vykonávajú sa za účelom prevádzkovej bezpečnosti a splnenia požiadaviek pestovateľov. Patrí sem bezpečnostný rez na odstránenie konárov, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre svoje okolie (budovy, cesty). Ďalej sem patria zdravotný rez pre odstránenie odumierajúcich alebo chorobami napadnutých konárov a lokálne redukčné rezy.

Stabilizačné rezy

Kvôli vyrovnaniu strát v koreňovom systéme, prípadne iným dôvodom, je niekedy nutné vykonať stabilizačný rez. Koruna sa redukuje podľa potreby do výšky alebo do šírky. Dôležité je zachovať pritom vzhľad stromu, ktorý zodpovedá jeho druhu. Ak to nie je možné, redukcia koruny sa vedie tak, aby sa do svojho typického tvaru dokázal vyvinúť.

Tvarovacie rezy

Úlohou tvarovacieho rezu je zabezpečiť požadovaný tvar koruny stromu. Vykonáva sa tiež za účelom tvarovania krov.

Bezpečnostné väzby stromov

Bezpečnostné väzby stromov sa vykonávajú, aby sa zabránilo rozlomeniu rizikových rozkonárení alebo za účelom istenia časti koruny. Istenie je potrebné vykonať tak, aby odolalo aj nárazovému vetru. Životnosť stromu sa vďaka isteniu predlžuje bez rizika pre jeho okolie.

Zaujímavé čítanie

Najnovšie články

X

Pre zlepšenie kvality našich stránok používame cookies. Tým, že pokračujete v prehliadaní stránok bez zmeny nastavenia vášho prehliadača súhlasíte s ich používaním.
Viacej o používaní súborov cookies.